Κάνοντας την αποτίμηση πραγματικών δικαιωμάτων προαίρεσης πραγματική επιλογή

2
Κάνοντας την αποτίμηση πραγματικών δικαιωμάτων προαίρεσης πραγματική επιλογή

Όταν πρόκειται για την αποτίμηση έργων σε εξαιρετικά αβέβαια επιχειρηματικά περιβάλλοντα, η αποτίμηση πραγματικών επιλογών (ROV) δεν είναι δημοφιλής ως εργαλείο διαχείρισης, παρά το γεγονός ότι από καιρό διαφημίζεται ως βέλτιστη πρακτική στους ακαδημαϊκούς κύκλους. Για παράδειγμα, σε ένα 2004 Επιχειρηματική Επιθεώρηση του Χάρβαρντ άρθρο με τίτλο «Making Real Options Really Work», οι Alexander van Putten και Ian MacMillan διερεύνησαν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα που σχετίζονται με την ανάπτυξη πραγματικών επιλογών ως μοντέλο αποτίμησης. «Εάν αυτή η θεμελιώδης πειθαρχία των επιλογών δεν ενσωματώνεται σε κάθε σχέδιο επιλογής, δεν επενδύετε, παίζετε τυχερά παιχνίδια», κατέληξαν αφού σημείωσαν ότι οι πραγματικές επιλογές αποτελούν ουσιαστικό συμπλήρωμα στην ανάλυση προεξοφλημένων ταμειακών ροών (DCF), επειδή επιτρέπουν στους διαχειριστές να «συλλάβουν τη σημαντική αξία του να μπορείς να εγκαταλείψεις ανελέητα τα παραπλανητικά έργα πριν κάνεις μεγάλες επενδύσεις».

Με απλά λόγια, το ROV παρέχει στους διαχειριστές την ελευθερία που απαιτείται για να κάνουν καλύτερες επιλογές. Και όμως, αυτό το ιδιαίτερα διαφημισμένο εργαλείο αποτίμησης παραμένει ανεπαρκώς αξιοποιημένο από τους σημερινούς επαγγελματίες του κλάδου. Επιδιώκοντας να κατανοήσουμε γιατί η βιομηχανία απέτυχε να υιοθετήσει αυτήν την αναγνωρισμένη βέλτιστη πρακτική, πήραμε συνεντεύξεις από ειδικούς αποτίμησης στη χρηματοοικονομική, τη συμβουλευτική και τη βιομηχανία εξόρυξης. Διαπιστώσαμε ότι η διστακτικότητα για την ανάπτυξη ROV πηγάζει από την αντιληπτή πολυπλοκότητα που υπάρχει.

Αυτό το άρθρο στοχεύει να βοηθήσει περισσότερους παίκτες του κλάδου να δουν το ROV ως μια πραγματική και πολύτιμη επιλογή, επισημαίνοντας την περίπτωση χρήσης πραγματικών επιλογών σε εξαιρετικά αβέβαια επιχειρηματικά περιβάλλοντα και προσφέροντας συστάσεις για τον τρόπο αποτελεσματικής ανάπτυξης του ROV (μαζί με έναν σύνδεσμο προς έναν χρήστη- φιλικό εργαλείο λογισμικού μοντελοποίησης που έχει σχεδιαστεί για να απλοποιεί τη διαδικασία).

Η αξία των πραγματικών δικαιωμάτων προαίρεσης

Η βιομηχανία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε στατικές τεχνικές DCF – όπως η καθαρή παρούσα αξία ενός έργου (NPV) ή ο εσωτερικός συντελεστής απόδοσης (IRR) – οι οποίες υποθέτουν σιωπηρά ότι η μόνη απόφαση που έχει σημασία είναι η αρχική απόφαση για επένδυση. Στον πραγματικό κόσμο, ωστόσο, οι διευθυντές πρέπει να επιβλέπουν ενεργά τα έργα σε ένα δυναμικό περιβάλλον λειτουργίας και να λαμβάνουν συνεχώς αποφάσεις σχετικά με το εάν θα πρέπει ή όχι να επεκτείνουν ή να συνάψουν ένα έργο, να το εγκαταλείψουν ή απλώς να περιμένουν περισσότερες πληροφορίες πριν ενεργήσουν. Η ROV υποστηρίζει αυτή την ανάγκη για συνεχή λήψη αποφάσεων και, ως εκ τούτου, ισχύει ιδιαίτερα για εταιρείες παραγωγής εμπορευμάτων, όπου η αβεβαιότητα είναι ιδιαίτερα υψηλή λόγω των μεταβαλλόμενων τιμών της αγοράς και όπου οι διαχειριστές έχουν σημαντική ικανότητα να ανταποκριθούν σε αυτήν την αβεβαιότητα καθυστερώντας τις επενδύσεις μέχρι τις βέλτιστες συνθήκες της αγοράς. επιτυγχάνεται το παραγόμενο εμπόρευμα.

«Παρά όλη τη θεωρητική τους ελκυστικότητα ως τρόπου αποτίμησης των αναπτυξιακών έργων, οι πραγματικές επιλογές δυσκολεύτηκαν να προσεγγίσουν τους διαχειριστές».

Παρόλα αυτά, όπως το HBR άρθρο που σημειώθηκε παραπάνω το 2004 επισημάνθηκε: «Παρά όλη τη θεωρητική τους ελκυστικότητα ως τρόπου για την εκτίμηση των έργων ανάπτυξης, οι πραγματικές επιλογές δυσκολεύτηκαν να προσεγγίσουν τους διαχειριστές». Το 2002, α επισκόπηση Οι πρακτικές προϋπολογισμού κεφαλαίου αποκάλυψαν ότι μόνο το 1,6 τοις εκατό των οικονομικών στελεχών στις εταιρείες του Fortune 1000 χρησιμοποίησαν το ROV ως εργαλείο αποτίμησης, ενώ το NPV και το IRR χρησιμοποιούνταν συχνά κατά 85,1 τοις εκατό και 76,7 τοις εκατό, αντίστοιχα.

Πήγαινε μπροστά δύο δεκαετίες και τίποτα δεν έχει αλλάξει πολύ, σύμφωνα με τις συνεντεύξεις μας με ειδικούς της αποτίμησης. Βρήκαμε ότι η κακή υιοθέτηση του ROV συμβαίνει για τρεις βασικούς λόγους:

  • Πρώτον, υπάρχει έλλειψη διοικητικής εμπειρογνωμοσύνης και γνώσεων
  • Δεύτερον, η διαδικασία υπολογισμού ROV είναι εξαιρετικά περίπλοκη και συνήθως θεωρείται ως „μαύρο κουτί“
  • Τρίτον, υπάρχουν ζητήματα επικοινωνίας επειδή τα αποτελέσματα του ROV δεν είναι εύκολα κατανοητά χωρίς λεπτομερή γνώση των υποκείμενων εννοιών.

Αν και η συνέντευξή μας βρήκε ειδικούς από μια εταιρεία εξόρυξης Tier-1 που θεωρούσαν το ROV απαραίτητο για τη μοντελοποίηση της προαιρετικής επιλογής μελλοντικών επενδυτικών αποφάσεων, διαπιστώσαμε επίσης ότι χρησιμοποιήθηκαν κυρίως μοντέλα DCF. Όταν αναπτύχθηκε το ROV, οι διευθυντές των εταιρειών παραδέχθηκαν επίσης ότι ανέθεταν σε εξωτερικούς συνεργάτες πιο περίπλοκες αποτιμήσεις ROV σε εξωτερικές εταιρείες συμβούλων.

Για να ξεπεράσουμε αυτούς τους περιορισμούς και να προωθήσουμε τη χρήση πραγματικών επιλογών, παρουσιάζουμε τρεις συστάσεις στο Σχήμα 1.

Εικόνα 1: Προώθηση της χρήσης πραγματικών επιλογών

Για να κάνουμε αυτές τις συστάσεις εφαρμόσιμες, έχουμε αναπτύξει ένα νέο εργαλείο λογισμικού ROV για την αξιολόγηση έργων που παράγουν εμπορεύματα, όπως ορυχεία ή διυλιστήρια. Έχουμε επίσης δημιουργήσει και διαθέσουμε ένα διαδραστικό και διαισθητικό ταμπλό. Το Σχήμα 2 παρουσιάζει ένα τμήμα που παρουσιάζει πανομοιότυπες εισροές με ένα τυπικό μοντέλο DCF, αλλά επεκτείνεται σε αυτήν την προσέγγιση αποτίμησης χρησιμοποιώντας ROV για να ενσωματώσει τη μεταβλητότητα του υποκείμενου περιουσιακού στοιχείου, αυξάνοντας την προσβασιμότητα αυτής της προσέγγισης και παρέχοντας μεγαλύτερες μετρήσεις απόδοσης περιουσιακών στοιχείων.

Εικόνα 2: Τμήμα διαδραστικού πίνακα εργαλείων ROV

Για να κατανοήσετε την πρόσθετη αξία της διαχειριστικής ευελιξίας που παρέχει η ROV, σκεφτείτε μια ιδιωτική εταιρεία που αντιμετωπίζει την ευκαιρία να αναπτύξει ένα ορυχείο που παράγει χρυσό. Ο ιδιοκτήτης έχει την ευελιξία να ξεκινήσει την εξόρυξη μέσα στα επόμενα 10 χρόνια και εκτιμάται ότι το κοίτασμα χρυσού θα χρειαστεί 20 χρόνια για να εξαντληθεί μετά την έναρξη της εξόρυξης. Επειδή η αξία της κατάθεσης χρυσού εξαρτάται από την αγοραία τιμή του χρυσού, ο διαχειριστής μπορεί να επιθυμεί να καθυστερήσει την επένδυση μέχρι μια μελλοντική ημερομηνία (αμερικανική επιλογή) όταν οι τιμές της αγοράς θα αυξηθούν. Η προσθήκη αστάθειας (15,27 τοις εκατό με βάση τις προηγούμενες τιμές χρυσού) επιτρέπει στους χρήστες ROV να εξετάσουν ένα ευρύ φάσμα πιθανών μονοπατιών χρυσού και να ενσωματώσουν τη σιωπηρή αξία της αναβολής της επένδυσης.

Η χρήση της προσομοίωσης Monte Carlo για την αποτίμηση του έργου μέσω των στατικών προσεγγίσεων DCF και δυναμικής ROV αποφέρει σημαντικά διαφορετικά αποτελέσματα επειδή η NPV αποτυγχάνει να λάβει υπόψη την αβεβαιότητα της τιμής του χρυσού. Αυτή η αστάθεια της τιμής του χρυσού οδηγεί σε υψηλότερη αξία έργου με ROV, σύμφωνα με τα καλά τεκμηριωμένα στοιχεία ότι η NPV υποτιμά συστηματικά τις επικίνδυνες επενδύσεις (van Putten and MacMillan, 2004). Το ROV αντισταθμίζει δυναμικά τα άσχημα αποτελέσματα, σηματοδοτώντας μόνο για επενδύσεις όταν τα άμεσα οφέλη αντισταθμίζουν την πιθανότητα μελλοντικών δυσμενών τιμών χρυσού. Η θετική τιμή της επιλογής αναμονής (ROV μείον NPV) αυξάνει τη συνολική αναμενόμενη απόδοση, η οποία αντικατοπτρίζει καλύτερα τη λήψη διοικητικών αποφάσεων στον πραγματικό κόσμο. Ο πίνακας εργαλείων λογισμικού εμφανίζει την τιμή ενεργοποίησης χρυσού στην οποία θα πρέπει να ξεκινήσει η επένδυση και εμφανίζει πρόσθετες μετρήσεις πραγματικών επιλογών. Συνολικά, η αποτίμηση των πραγματικών επιλογών μας δίνει τη δυνατότητα στους διαχειριστές να ποσοτικοποιήσουν την εγγενή αβεβαιότητα και να προσδιορίσουν την ευελιξία, η οποία σε αντάλλαγμα αυξάνει την κατανόηση της επενδυτικής απόφασης.

Οι πραγματικές επιλογές μπορούν να προσθέσουν αξία χωρίς να προσθέτουν πολυπλοκότητα. Η μέθοδος προσομοίωσης Monte Carlo προσεγγίζει το ROV καθορίζοντας τη βέλτιστη στρατηγική άσκησης, επιτρέποντας στους χρήστες να μοντελοποιούν πολύπλοκα προβλήματα πραγματικών επιλογών που περιλαμβάνουν πολλαπλές στοχαστικές μεταβλητές, πρώιμα δικαιώματα άσκησης και λειτουργική ευελιξία. Με άλλα λόγια, ακολουθώντας τις τρεις συστάσεις μας και χρησιμοποιώντας το νέο μας εργαλείο λογισμικού, οι επαγγελματίες μπορούν να απολαύσουν τα πλεονεκτήματα των πραγματικών επιλογών ενώ αφήνουν μια φιλική προς το χρήστη διεπαφή να κάνει τη σκληρή δουλειά.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ
  1. Aspinall et al., „LSMRealOptions: Value American and Real Options Through LSM Simulation“, CRAN, 2021, πρόσβαση στις 12 Ιανουαρίου 2023, https://cran.r-project.org/web/packages/LSMRealOptions/index.html.
  2. A. Ryan και GP Ryan, „Πρακτικές προϋπολογισμού κεφαλαίου του Fortune 1000: Πώς έχουν αλλάξει τα πράγματα;“ Journal of Business and Management 8, αρ. 4 (2002): 355–364.
  3. van Putten και I. MacMillan, „Making Real Options Really Work,“ Επιχειρηματική Επιθεώρηση του Χάρβαρντ 82, αρ. 12 (2004): 134–141.

Schreibe einen Kommentar