Καθορισμός προτύπων για ένα Καναδικό Συμβούλιο Προτύπων Αειφορίας

2
Καθορισμός προτύπων για ένα Καναδικό Συμβούλιο Προτύπων Αειφορίας

Εάν όλα πάνε καλά, ένας νέος φορέας εντός των υφιστάμενων ιδρυμάτων λογιστικών προτύπων θα οδηγήσει σύντομα τυποποιημένες προσεγγίσεις στην υποβολή εκθέσεων βιωσιμότητας σε αυτήν τη χώρα. Μετά από σύσταση της Ανεξάρτητης Επιτροπής Αναθεώρησης για τον Καθορισμό Προτύπων στον Καναδά, το Καναδικό Συμβούλιο Προτύπων Αειφορίας (CSSB) θα αντικατοπτρίζει το Διεθνές Συμβούλιο Προτύπων Αειφορίας (ISSB), το οποίο δημοσίευσε σχέδια προτύπων σχετικά με τις γενικές αποκαλύψεις που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα και το κλίμα, αφού ανακοινώθηκαν με μεγάλη φανφάρα στο Συνέδριο της Γλασκώβης για το κλίμα πέρυσι.

Αυτές είναι θετικές εξελίξεις, και όχι μόνο επειδή η έλλειψη συνεπών και συγκρίσιμων πληροφοριών έχει χρησιμεύσει εδώ και καιρό ως σημαντικό εμπόδιο για την πλήρη, ολοκληρωμένη εξέταση της βιωσιμότητας στη λήψη επενδυτικών αποφάσεων – ένα πρόβλημα που η ISSB προσπαθεί να αντιμετωπίσει σε παγκόσμιο επίπεδο. Το προτεινόμενο CSSB θα ενισχύσει την ήδη αναγνωρισμένη φήμη του Καναδά στον καθορισμό διεθνών προτύπων, παρέχοντας παράλληλα στο έθνος μας μια βασική πλατφόρμα για την εδραίωση και την εισαγωγή τοπικών προοπτικών στις διαδικασίες του ISSB.

Ωστόσο, όπως πρόσφατα σημειώσαμε στο α blog για το Ivey Business School’s Κέντρο για την οικοδόμηση βιώσιμης αξίας, υπάρχουν ορισμένες σημαντικές προκλήσεις και κρίσιμα ερωτήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν κατά τον σχηματισμό του CSSB και τον καθορισμό της εστίασης, της σύνθεσης και της εντολής του. Πράγματι, μετά από αναθεώρηση της Ανεξάρτητης Επιτροπής Αναθεώρησης έγγραφο διαβούλευσηςεντοπίσαμε τα ακόλουθα βασικά ερωτήματα που πρέπει να εξετάσει η επιτροπή καθώς εξετάζει τη μελλοντική επίβλεψη των προτύπων βιωσιμότητας.

Πώς μπορεί η θέσπιση καναδικών προτύπων να αποτελέσει πρότυπο συμφιλίωσης με τους αυτόχθονες πληθυσμούς;

Το έγγραφο διαβούλευσης προσδιόρισε τα δικαιώματα των ιθαγενών ως βασική έννοια για τη διαμόρφωση της εντολής του και σημειώνει ότι οι ιθαγενείς κοινότητες είναι επίσης χρήστες των υφιστάμενων καναδικών λογιστικών προτύπων. Σε κάποιο βαθμό, το έγγραφο αναγνωρίζει επίσης την ιστορική απουσία φωνών των ιθαγενών στις διαδικασίες καθορισμού προτύπων.

Δυστυχώς, παρά τις καλοπροαίρετες προθέσεις, αυτή η διαδικασία διαβούλευσης φαίνεται εξαρχής ελαττωματική. Αποτυγχάνει στη δοκιμασία του «τίποτα για εμάς χωρίς εμάς» που υποστηρίζουν πολλοί ιθαγενείς ηγέτες για την επίτευξη της συμφιλίωσης, χωρίς στοιχεία ουσιαστικής συμμετοχής ή συμμετοχής των ιθαγενών στον σχηματισμό της επιτροπής ή στην ανάπτυξη του εγγράφου διαβούλευσης.

Αυτό θα πρέπει να διορθωθεί το συντομότερο δυνατό. Οι εκπρόσωποι των αυτόχθονων κοινοτήτων θα πρέπει να προσκληθούν στο τραπέζι για να συμμετάσχουν στο έργο της επιτροπής και στη διαμόρφωση τυχόν συστάσεων που σχετίζονται με τις αυτόχθονες κοινότητες. Υπάρχουν αυτόχθονες οργανώσεις και φορείς που θα μπορούσαν να συνεισφέρουν πολύτιμες σε αυτά τα σημεία και στην ποιότητα της διαδικασίας ευρύτερα, όπως η Πρωτοβουλία Συμφιλίωσης και Υπεύθυνων Επενδύσεων (RRII), που δημιουργήθηκε το 2018 συνδυάζοντας τη γνώση και την τεχνογνωσία της SHARE (Σύλλογος Μετόχων για την Έρευνα και την Εκπαίδευση) και του NATOA (Εθνικός Σύνδεσμος Αξιωματικών Καταπιστεύματος Αβορίγινων). Η εκπροσώπηση και η προσοχή των ιθαγενών είναι επίσης ουσιαστικής σημασίας για τη συμμετοχή σε μια μελλοντική CSSB.

Μια μελλοντική CSSB θα χρειαστεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των συστημικών ζητημάτων της έλλειψης κατανόησης και ενσωμάτωσης των δικαιωμάτων και των προοπτικών των αυτόχθονων πληθυσμών στη λήψη επενδυτικών αποφάσεων. Πρόσφατα, Έρευνα Ivey εντόπισε σημαντικά ζητήματα σε σχέση με τους αυτόχθονες πληθυσμούς στον τομέα υπεύθυνων επενδύσεων του καναδικού χρηματοπιστωτικού τομέα (α Ερ.&A με τον Mark Sevestre και την Katherine Wheatley των RRII το διερευνά περαιτέρω).

Γενικότερα, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα υπάρχοντα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και πρότυπα διακυβέρνησης (ESG) και βιωσιμότητας δεν λαμβάνουν επαρκώς υπόψη τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των αυτόχθονων πληθυσμών και αναπτύχθηκαν χωρίς τη συμβολή τους. Όπως ορισμένοι έχουν πλαισιώσει το πρόβλημα: πού είναι το I στο ESG; ο Συνασπισμός Μεγάλων Έργων First Nations προσδιορίζει ότι από τα τρέχοντα πρότυπα και πλαίσια λείπει η κατάλληλη συμπερίληψη: Ιθαγενείς περιοχές. εδάφη και ύδατα· Εγγενή εγγενή, συνταγματικά δικαιώματα ή δικαιώματα βάσει συνθήκης· Αυτόχθονη γνώση. και πολιτιστική κληρονομιά, αρχές ή παραδόσεις. Αυτό που χρειάζεται για τον καθορισμό του τοπίου των καναδικών προτύπων βιωσιμότητας είναι μια πιο περιεκτική ερμηνεία του ESG και της βιωσιμότητας που ενσωματώνει άμεσα τα συμφέροντα των αυτόχθονων πληθυσμών. Ο Καναδάς θα πρέπει να είναι ο κορυφαίος υπέρμαχος αυτών των συμφερόντων και στις διεθνείς διαδικασίες.

Πώς θα διαχειριστεί η CSSB τις εντάσεις μεταξύ της διεθνούς συνέπειας και της τοπικής προσαρμογής;

Ο θεμελιώδης μοχλός για την ίδρυση του ISSB – και η πηγή ευκαιρίας για βαθύ συστημικό αντίκτυπο – είναι η εστίασή του στην ανάπτυξη προτύπων που οδηγούν τη συνολική συνέπεια και τη συγκρισιμότητα των πληροφοριών βιωσιμότητας. Αυτό είναι απολύτως κρίσιμο σε έναν κόσμο πολυεθνικού, διασυνοριακού καπιταλισμού.

Σύμφωνα με το ισχύον καναδικό καθεστώς καθορισμού λογιστικών προτύπων, ο Καναδάς είναι κατά κύριο λόγο «λήπτης προτύπων» από τα ΔΠΧΠ, χωρίς σημαντικές τροποποιήσεις. Η συνέχιση αυτής της προσέγγισης θα ήταν σύμφωνη με τη φιλοσοφία του ISSB.

Ωστόσο, δεδομένης της αυξανόμενης εστίασης και ενδιαφέροντος για τα πρότυπα βιωσιμότητας, πιθανότατα θα υπάρξουν εκκλήσεις και αιτήματα για τροποποιήσεις και εξαιρέσεις από ορισμένους τοπικούς ενδιαφερόμενους φορείς. Όσο περισσότερο τα καναδικά πρότυπα βιωσιμότητας αποκλίνουν από τις διεθνείς εκδόσεις, τόσο περισσότερο θα μειώνεται η συνολική δύναμη της παγκόσμιας τυποποίησης.

Κατά τη θέσπιση των κανόνων εργασίας της νέας CSSB, θα είναι σημαντικό η διατήρηση της διεθνούς συγκρισιμότητας να είναι ο βασικός βόρειος αστέρας για τη θέσπιση προτύπων και η ανάπτυξη των καναδικών εκδόσεων επικεντρώνεται κυρίως σε πρόσθετη επεξεργασία που διευκολύνει και καθιστά δυνατή την υιοθέτησή τους στην καναδική συμφραζόμενα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να εξισορροπείτε το να συμπεριλάβετε τις ευρείες προοπτικές των ενδιαφερομένων, αποφεύγοντας παράλληλα την κάλυψη ειδικών ενδιαφερόντων—πάντα μια δύσκολη ισορροπία για να πετύχετε σωστά.

Πώς θα διαχειριστεί η CSSB τις εντάσεις μεταξύ της απλής και της διπλής ύλης;

Το ISSB έχει πει ότι πρωταρχικός του στόχος είναι να «παρέχει μια ολοκληρωμένη παγκόσμια βάση προτύπων γνωστοποίησης που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα που παρέχουν στους επενδυτές και άλλους συμμετέχοντες στην κεφαλαιαγορά πληροφορίες σχετικά με τους κινδύνους και τις ευκαιρίες των εταιρειών που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα για να τους βοηθήσουν να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις». Αυτή είναι η έννοια της «ενιαίας ουσιαστικότητας», δηλαδή, η πρωταρχική εξέταση του αντίκτυπου των θεμάτων βιωσιμότητας στην επιχείρηση και στα άμεσα ενδιαφερόμενα μέρη της.

Ωστόσο, πολλοί ενδιαφερόμενοι υποστηρίζουν την κρίσιμη σημασία της εξέτασης της «διπλής ουσιαστικότητας» στην εταιρική αναφορά—παρέχοντας επίσης περιεκτικές και συγκρίσιμες πληροφορίες σχετικά με τον ευρύτερο αντίκτυπο της επιχείρησης στο περιβάλλον και την κοινωνία. Αυτό είναι το πλαίσιο του Πρότυπα Global Reporting Initiative (GRI).που ορίζεται από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Προτύπων Αειφορίας (GSSB).

Νωρίτερα φέτος, η ISSB και η GSSB ανακοίνωσαν μια συλλογική προσέγγιση μέσω ενός επίσημου Μνημονίου. Όπως σημειώνεται από το GRI, αυτή η συμφωνία «αντανακλά τη σημασία της διασφάλισης της συμβατότητας και της διασύνδεσης των βασικών πληροφοριών βιωσιμότητας με επίκεντρο τους επενδυτές που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των κεφαλαιαγορών, με πληροφορίες που προορίζονται να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες ενός ευρύτερου φάσματος ενδιαφερομένων».

Ενόψει δύο παγκόσμιων κρίσεων—της πανδημίας COVID-19 και της υπερθέρμανσης του πλανήτη— η επείγουσα ανάγκη για επανεξέταση των πρακτικών μας, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο οι οργανισμοί αναλαμβάνουν δράση για τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές τους επιπτώσεις, δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερη.

Είναι σημαντικό να ληφθούν υπόψη οι πιθανές μελλοντικές επιπτώσεις αυτής της νέας εξέλιξης για το μελλοντικό έργο της CSSB. Στο έγγραφο διαβούλευσης, η Ανεξάρτητη Επιτροπή Αναθεώρησης υποστηρίζει ότι τα μέλη της CSSB πρέπει να είναι ποικίλα και αντιπροσωπευτικά των βασικών ομάδων ενδιαφερομένων σε όλη την καναδική κοινωνία. Έτσι, ενώ ονομαστικά φαινόταν ότι το CSSB θα ακολουθούσε την «εστίαση επενδυτών» της ISSB μεμονωμένων υλικών, το νέο διοικητικό συμβούλιο θα ήταν θεσμικά τοποθετημένο (και θα τείνει ως μέλος του;) να σκέφτεται τη διπλή ουσιαστικότητα και τις ευρύτερες προοπτικές των ενδιαφερομένων.

Αυτό συμβαίνει επίσης στο ευρύτερο πλαίσιο που το χάσμα μεταξύ προοπτικών απλής και διπλής υλικότητας μπορεί τελικά να αρχίσει να διαλύεται, στην αυξανόμενη στροφή από τον «καπιταλισμό μετόχων» στον «καπιταλισμό συμμετόχων», που υποστηρίζεται από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ και άλλους. Σε αυτό το παράδειγμα, οι επιπτώσεις στο περιβάλλον και την κοινωνία (και τις προοπτικές των ενδιαφερομένων όπως οι πελάτες, οι κοινότητες και το προσωπικό) γίνονται, εξ ορισμού, ουσιαστικές για την επιχείρηση και τη μακροπρόθεσμη δημιουργία αξίας.

Μπορεί να είναι δύσκολο να χαράξουμε μια σταθερή πορεία σε αυτό το θέμα αυτή τη στιγμή, αλλά η Ανεξάρτητη Επιτροπή Αναθεώρησης θα πρέπει να αφήσει ανοιχτή την πόρτα για μελλοντική επέκταση της εντολής της CSSB ώστε να εξετάσει επισήμως τη θέσπιση προτύπων που σχετίζονται με τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Ενόψει δύο παγκόσμιων κρίσεων—της πανδημίας COVID-19 και της υπερθέρμανσης του πλανήτη— η επείγουσα ανάγκη για επανεξέταση των πρακτικών μας, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο οι οργανισμοί αναλαμβάνουν δράση για τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές τους επιπτώσεις, δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερη. Η κλιματική κρίση και η πανδημία είναι αλληλένδετες με πολύπλοκους τρόπους, απαιτώντας ενασχόληση με μια ευρεία ποικιλία τεχνογνωσίας, συμπεριλαμβανομένης της ισότητας στον τομέα της υγείας και της διακυβέρνησης, της περιβαλλοντικής και κοινωνικής επιστήμης και τρόπων γνώσης των αυτόχθονων. Ενώ οι αυτόχθονες λαοί αντιπροσωπεύουν περίπου το 5 τοις εκατό του παγκόσμιου πληθυσμού, προστατεύουν το 80 τοις εκατό της παγκόσμιας βιοποικιλότητας. Ο ρόλος τους στην εξεύρεση συγκεκριμένων λύσεων για τα τρέχοντα παγκόσμια προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι ουσιαστικός. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η οντολογία τους στην προσέγγιση της γης και του οικοσυστήματος της θα πρέπει να ενσωματωθεί ουσιαστικά στην επίβλεψη των προτύπων βιωσιμότητας.

Schreibe einen Kommentar