Η IFOAM Organics Europe και η Γαλλική Ένωση Μελών της IFOAM προσφεύγουν νομικά ενώπιον του Δικαστηρίου του Παρισιού σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν την απορρόφηση της ετικέτας Eco-Score, η οποία, όπως λένε, συμβάλλει στο πράσινο πλύσιμο.
Η ετικέτα Eco-Score αναπτύχθηκε στη Γαλλία ως σύστημα φωτεινών σηματοδοτών στη συσκευασία για να βοηθά τους καταναλωτές να κάνουν πιο φιλικές προς το περιβάλλον επιλογές όταν αγοράζουν τρόφιμα και ποτά.
Ενώ η ετικέτα στοχεύει να δώσει τη δυνατότητα στους αγοραστές να κατανοήσουν το αποτύπωμα άνθρακα των ειδών παντοπωλείου τους – ταξινομώντας τα προϊόντα από σκούρο πράσινο σε κόκκινο με τα γράμματα A έως E – Jan Plagge, πρόεδρος της IFOAM Organics Europeαμφισβητεί τη διαφάνειά του και δηλώνει ότι το σύστημα αυξάνει τη σύγχυση των καταναλωτών.
«Αντί να καταπολεμηθεί το greenwashing, συστήματα επισήμανσης όπως το Eco-Score συμβάλλουν σε αυτό. Ενδεχομένως παραπλανούν τους καταναλωτές σχετικά με τη βιολογική ή μη βιολογική φύση των προϊόντων διατροφής στα οποία εκτίθενται και ευνοούν προϊόντα από εντατική γεωργία. Το οργανικό κίνημα ανησυχεί για τη διάδοση τέτοιων συστημάτων σήμανσης. Είναι πιο σημαντικό από ποτέ η καλύτερη ενημέρωση των καταναλωτών σχετικά με την περιβαλλοντική αξία των διατροφικών τους επιλογών. Αλλά αυτό πρέπει να γίνει σε συμμόρφωση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τη βιολογική γεωργία όσον αφορά τους χρησιμοποιούμενους όρους και με βάση μεθοδολογίες που λαμβάνουν υπόψη όλες τις εξωτερικές επιδράσεις που συνδέονται με διαφορετικούς τρόπους γεωργικής παραγωγής, ιδιαίτερα για τη βιοποικιλότητα».
Αντί για την καταπολέμηση της πράσινης πλύσης, τα συστήματα επισήμανσης όπως το Eco-score συμβάλλουν σε αυτό
Η δίκη κινείται με το επιχείρημα ότι η ετικέτα είναι «άδικη για την παραγωγή βιολογικών τροφίμων και παραπλανητική για τους καταναλωτές». Οι ενώσεις βιολογικών τροφίμων πιστεύουν ότι η μορφή Eco-Score «συνδέει παράνομα το υποκοριστικό «eco» με μη βιολογικά πιστοποιημένα προϊόντα», αφήνοντας χώρο για σύγχυση των καταναλωτών «μεταξύ προϊόντων συμβατικής παραγωγής και προϊόντων βιολογικής παραγωγής».
«Τα οφέλη της βιολογικής γεωργίας για το περιβάλλον είναι ξεκάθαρα… και η ανάπτυξή της είναι ο καλύτερος τρόπος για να επιτύχουμε μια γεωργοπεριβαλλοντική μετάβαση των συστημάτων διατροφής μας», υποστηρίζει ο Jacques Caplat, πρόεδρος της Γαλλικής Ένωσης Μελών IFOAM. «Σε ένα ήδη δύσκολο πλαίσιο πληθωρισμού για παραγωγούς και καταναλωτές, οι επιθέσεις στη βιολογική γεωργία –είτε συνδέονται με τη χρήση παραπλανητικών όρων είτε μεροληπτικές μεθοδολογίες– πρέπει να σταματήσουν. Όροι που επιτρέπονται μόνο σε βιολογικά προϊόντα από τους κανονισμούς της ΕΕ δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για άλλους σκοπούς και σίγουρα όχι σε τρόφιμα που δεν είναι πολύ φιλικά προς το περιβάλλον, όπως συμβαίνει επί του παρόντος με το Eco-Score».