Οι εκτιμήσεις ποικίλλουν, αλλά η μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία αναμένεται να δημιουργήσει πολλές νέες ευκαιρίες απασχόλησης. Δυστυχώς, η συμπλήρωσή τους θα είναι πολύ πιο δύσκολη από ό,τι πιστεύουν οι περισσότεροι εργοδότες.
Σύμφωνα με έναν ενεργειακό τομέα του 2021 κανω ΑΝΑΦΟΡΑ Δημοσιεύθηκε από τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, η προσπάθεια επίτευξης καθαρών μηδενικών εκπομπών μέσω παραγωγής καθαρής ενέργειας θα δημιουργήσει 14 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας έως το 2030, μαζί με επιπλέον 16 εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε συναφείς δραστηριότητες όπως η παραγωγή οχημάτων κυψελών καυσίμου και οι ενεργειακά αποδοτικές κατασκευές. Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ είναι ακόμη πιο αισιόδοξο, εκτιμώντας το 2020 κανω ΑΝΑΦΟΡΑ σχετικά με το μέλλον της φύσης και των επιχειρήσεων ότι η μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει σχεδόν 400 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας, εάν υποστηριχθεί από τους πολίτες και τις κυβερνήσεις του κόσμου.
Στην Accenture, τη δική μας έρευνα σχετικά με το μέλλον της πράσινης οικονομίας στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού δείχνει επίσης ισχυρό δυναμικό ανάπτυξης απασχόλησης, με 32,6 εκατομμύρια θέσεις εργασίας να αναμένεται να δημιουργηθούν έως το 2030 σε πέντε χώρες που συγκαταλέγονται στις κορυφαίες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου της περιοχής. Εκ πρώτης όψεως, δεν θα περίμενε κανείς ότι η πλήρωση αυτών των θέσεων εργασίας είναι ένα ζήτημα. Εξάλλου, σε μια έρευνα 17.000 νέων μεταξύ 15 και 39 ετών, διαπιστώσαμε ότι το 77 τοις εκατό φιλοδοξούσε να αποκτήσει ρόλο στην πράσινη οικονομία μέσα στα επόμενα 10 χρόνια.
Αλλά εδώ είναι το τρίψιμο. Η έρευνά μας εντόπισε επίσης μια σημαντική αποσύνδεση μεταξύ της νεανικής ζήτησης για «πράσινη» απασχόληση και του τόπου όπου λαμβάνει χώρα η μεγαλύτερη ανάπτυξη πράσινων θέσεων εργασίας. Αν και εκπλήσσει επιφανειακά, αυτή η αποσύνδεση έχει νόημα όταν λάβετε υπόψη ότι οι περισσότερες νέες πράσινες θέσεις εργασίας δεν είναι σε βιομηχανίες που παραδοσιακά θεωρούνταν «πράσινες». Στην πραγματικότητα, είναι οι τομείς που δεν είναι γνωστό ότι είναι βιώσιμοι που οδηγούν στη δημιουργία περισσότερων πράσινων θέσεων εργασίας. Οι προσδοκίες κατάρτισης και μισθών επίσης δεν ταιριάζουν με τις αναδυόμενες ευκαιρίες, καθώς η πλειονότητα των πράσινων θέσεων εργασίας δεν θα απαιτούν προηγμένα προσόντα, ούτε θα έχουν σχετικά υψηλότερους μισθούς.
Εκεί που αυξάνονται οι πράσινες θέσεις εργασίας
Για να κατανοήσουμε το τοπίο των πράσινων θέσεων εργασίας στην περιοχή που στοχεύσαμε, εντοπίσαμε πρώτα τέσσερις οδούς για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου: μεταβατικές μεταφορές, παροχή ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα, απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές του δομημένου περιβάλλοντος και πράσινη γεωργία και χρήση γης. Για κάθε μονοπάτι, υπολογίσαμε στη συνέχεια τον αριθμό των θέσεων εργασίας που μπορούν να δημιουργηθούν προβάλλοντας τα επίπεδα επενδύσεων σε κάθε κλάδο και υπολογίζοντας τον αριθμό των θέσεων εργασίας που δημιουργούνται ανά δολάριο επένδυσης χρησιμοποιώντας την παραγωγικότητα εργασίας κάθε κλάδου.
Τα αποτελέσματά μας έδειξαν ότι οι μεταβατικές μεταφορές είχαν το μεγαλύτερο δυναμικό θέσεων εργασίας, αντιπροσωπεύοντας το 38 τοις εκατό των συνολικών 32,6 εκατομμυρίων νέων θέσεων εργασίας που αναμένεται να δημιουργηθούν έως το 2030. Οι 12,4 εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε αυτό το μονοπάτι προήλθαν από την προβλεπόμενη αύξηση της χρήσης ηλεκτρικών οχημάτων, των αστικών συγκοινωνιών, και υπεραστικά σιδηροδρομικά δίκτυα και επενδύσεις σε υποδομές Διαδικτύου για να καταστεί δυνατή η τηλεργασία. Αυτές οι δραστηριότητες θα απαιτήσουν μια σειρά εργαζομένων, από εργάτες εργοστασίων που κατασκευάζουν μπαταρίες και εργάτες κατασκευών που τοποθετούν καλώδια οπτικών ινών έως μηχανικούς που σχεδιάζουν νέες χημικές μπαταρίες.
Αναλύοντας τις θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν στις τέσσερις οδούς σε συγκεκριμένες βιομηχανίες, διαπιστώσαμε ότι το 76 τοις εκατό των 32,6 εκατομμυρίων νέων θέσεων εργασίας θα ήταν στις κατασκευές (18,1 εκατομμύρια) και στη μεταποίηση (6,7 εκατομμύρια). Άλλοι κλάδοι έντασης εργασίας, όπως η γεωργία (2,2 εκατομμύρια) και οι μεταφορές και η αποθήκευση (2,1 εκατομμύρια) έχουν το επόμενο υψηλότερο μερίδιο θέσεων εργασίας. Αντίθετα, οι βιομηχανίες που τείνουν να προσελκύουν εργαζομένους στη γνώση – επαγγελματικές υπηρεσίες, χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και τεχνολογία πληροφοριών – αντιπροσωπεύουν από κοινού μόνο 2,4 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας.
Οι ρόλοι έντασης τεχνολογίας που απαιτούν υψηλά εκπαιδευμένο εργατικό δυναμικό θα είναι αναμφίβολα μέρος της εξίσωσης, ιδιαίτερα καθώς η ψηφιοποίηση συνεχίζει να μεταμορφώνει ακόμη και τις πιο παραδοσιακές βιομηχανίες. Ωστόσο, τα αποτελέσματά μας πρότειναν ότι αυτές οι σχετικά καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας θα είναι η μειοψηφία, αντιπροσωπεύοντας λιγότερο από το 8 τοις εκατό του συνολικού δυναμικού απασχόλησης στην περιοχή.
Ωστόσο, η έρευνά μας διαπίστωσε ότι οι περισσότεροι νέοι που ενδιαφέρονται για πράσινη απασχόληση αναμένουν ότι θα χρειαστούν προηγμένη κατάρτιση για να προσγειωθούν και να προχωρήσουν σε μια πράσινη δουλειά. Και όχι μόνο περιμένουν από τους εργοδότες να πληρώσουν για προηγμένη κατάρτιση και ανάπτυξη δεξιοτήτων σε πράσινες θέσεις εργασίας – αναμένουν επίσης να λαμβάνουν σχετικά υψηλότερους αρχικούς μισθούς.
Αυτά τα ευρήματα έχουν προφανώς άμεσες επιπτώσεις για τις εταιρείες στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού. Αλλά πιστεύουμε ότι οι εταιρείες σε όλο τον κόσμο θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη την περιφερειακή αποσύνδεση που βρήκαμε μεταξύ των προσδοκιών της νεολαίας και των πραγματικών πράσινων ευκαιριών εργασίας. Άλλωστε, είναι ασφαλές στοίχημα ότι παρόμοια αποσύνδεση υπάρχει και σε άλλες αγορές, όπου ο ανταγωνισμός για ταλέντο εν μέσω «μεγάλης παραίτησης» είναι ήδη πολύ δύσκολος.
«Αν αφεθεί χωρίς επίβλεψη, πιστεύουμε ότι η αναντιστοιχία μεταξύ των ευκαιριών απασχόλησης της πράσινης οικονομίας και των προσδοκιών της αγοράς εργασίας κινδυνεύει να εμποδίσει τη μετάβαση σε μια πιο πράσινη οικονομία σε μια εποχή που αυτή η αλλαγή πρέπει να επιταχυνθεί και όχι να εκτοξευθεί».
Ανοίγοντας το δρόμο για τον Στρατηγό Γκριν
Η κατάσταση ως έχει είναι ανησυχητική. Αν αφεθεί χωρίς επίβλεψη, πιστεύουμε ότι η αναντιστοιχία μεταξύ των ευκαιριών απασχόλησης της πράσινης οικονομίας και των προσδοκιών της αγοράς εργασίας κινδυνεύει να εμποδίσει τη μετάβαση σε μια πιο πράσινη οικονομία σε μια εποχή που αυτή η αλλαγή πρέπει να επιταχυνθεί και όχι να εκτοξευθεί.
Για τους ηγέτες των επιχειρήσεων, αυτό σημαίνει ότι είναι καιρός να αναρωτηθούν: Είμαστε ξεκάθαροι σχετικά με τις ευκαιρίες που προσφέρουμε στην ανερχόμενη γενιά εργαζομένων;
Και αν η απάντηση είναι «όχι», είναι καιρός να επαναφέρουμε τις προσδοκίες της αγοράς για να προσελκύσουμε και να διατηρήσουμε ένα νέο κύμα εργαζομένων. Πιστεύουμε ότι οι προνοητικές εταιρείες μπορούν να μετατρέψουν τις προσδοκίες της νεανικής αγοράς εργασίας σε ευκαιρία να προχωρήσουν στον αγώνα για τα ταλέντα, α) αξιοποιώντας τις πράσινες δυνατότητές τους και β) αξιοποιώντας τη ζήτηση για κατάρτιση.
Ακριβώς όπως η ψηφιακή εποχή ανάγκασε όλες τις εταιρείες να γίνουν εταιρείες τεχνολογίας, η πρόκληση της κλιματικής αλλαγής απαιτεί όλες οι εταιρείες να γίνουν βιώσιμες – ειδικά εκείνες που σήμερα θεωρείται ότι έχουν αρνητικό αντίκτυπο. Όπως τόνισε πρόσφατα η Accenture στο α κανω ΑΝΑΦΟΡΑ που αναπτύχθηκαν σε συνεργασία με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, οι βιώσιμες εταιρείες είναι πιο πιθανό να αποδώσουν οικονομική αξία ενώ έχουν διαρκή θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία και το περιβάλλον.
Αυτό είναι σημαντικό για τους νέους, οι οποίοι συχνά αποφεύγουν θέσεις εργασίας με αντιληπτές αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Στην έρευνά μας με 17.000 άτομα ηλικίας 15 έως 39 ετών στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού, μόνο το 16 τοις εκατό δήλωσε ότι θα σκεφτόταν να εργαστεί σε υποδομές, μια βιομηχανία που το 51 τοις εκατό των ερωτηθέντων είπε ότι είχε σημαντικές ή καταστροφικές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Η τάση είναι αντίστροφη για τον τομέα της πληροφορικής, όπου το 36 τοις εκατό θα ήθελε να εργαστεί και που μόνο το 25 τοις εκατό είπε ότι είχε σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
Αυτό που λείπει σε αυτήν την αντίληψη είναι το γεγονός ότι οι βιομηχανίες που θεωρούνται ρυπογόνες τείνουν επίσης να είναι εκεί όπου αναμένεται να δημιουργηθούν πολλές πράσινες θέσεις εργασίας και όπου μπορεί να έχει τον μεγαλύτερο αντίκτυπο. Οι υποδομές, για παράδειγμα, μπορεί να απαιτούν πόρους, αλλά η αντικατάσταση παλιών δρόμων, σωλήνων ύδρευσης και ηλεκτρικών δικτύων είναι κρίσιμη για το ταξίδι προς τις καθαρές μηδενικές εκπομπές.
Ως αποτέλεσμα, οι εταιρείες σε αυτούς τους κλάδους μπορούν να αναστρέψουν το σενάριο για να βοηθήσουν στην προσέλκυση νέων εργαζομένων, δείχνοντας πώς κάνουν τη διαφορά μέσω νέων βασικών δεικτών απόδοσης βιωσιμότητας, διορίζοντας νέα ηγεσία και λανσάροντας νέες πράσινες υπηρεσίες.
Για παράδειγμα, η εταιρεία ακινήτων της Σιγκαπούρης City Developments Limited (CDL) τηρεί το σύνθημα «Conserving as we Construct» και έχει θέσει τη διαχείριση του άνθρακα κορυφαία προτεραιότητα. Μέσω πρωτοβουλιών εξοικονόμησης ενέργειας και εκσυγχρονισμού των εμπορικών της κτιρίων, η εταιρεία εξοικονόμησε 17,7 εκατομμύρια kWh ενέργειας μεταξύ 2012 και 2019. Το 2020, η εταιρεία κατάφερε να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα κατά 44 τοις εκατό σε σύγκριση με τα βασικά επίπεδα του 2007 και βρίσκεται σε καλό δρόμο για την επίτευξη Ο στόχος των εκπομπών που έχει επικυρώσει με πρωτοβουλία του Science Based Targets για μείωση 59% έως το 2030.
Ενώ αξιοποιούν τις δυνατότητές τους για να έχουν θετικό περιβαλλοντικό και κοινωνικό αντίκτυπο, οι εταιρείες σε βιομηχανίες που παραδοσιακά δεν θεωρούνται «πράσινες» μπορούν να δελεάσουν περαιτέρω τους νέους εργαζόμενους αξιοποιώντας τη ζήτηση για εκπαίδευση στην εργασία καθώς η πράσινη μετάβαση κερδίζει έλξη και το απαιτούμενο ταλέντο γίνεται σαφές. Οι νέοι το περιμένουν αυτό και αναζητούν ενεργά ευκαιρίες για να αποκτήσουν εκ νέου δεξιότητες ανάλογα με τις ανάγκες. Στην έρευνά μας, το 68 τοις εκατό των νέων στις πέντε χώρες της Ασίας-Ειρηνικού που μελετήσαμε είπαν ότι θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να αποκτήσουν εκ νέου δεξιότητες προκειμένου να ενταχθούν στην πράσινη οικονομία, ειδικά σε πολυπληθείς χώρες όπως η Ινδονησία (76 τοις εκατό) και η Κίνα (73 τοις εκατό). σεντ).
Οι εταιρείες μπορούν να αξιοποιήσουν αυτή την προθυμία να μάθουν και να βοηθήσουν να εξασφαλίσουν το ταλέντο που χρειάζονται επενδύοντας σε βασικά προγράμματα κατάρτισης που εστιάζονται στην πιστοποίηση εισερχόμενων ημιειδίκευτων ή ανειδίκευτων εργαζομένων. Τέτοια προγράμματα όχι μόνο βοηθούν τις εταιρείες να διευρύνουν το δίχτυ τους, αλλά δίνουν επίσης στους εργαζομένους την ευκαιρία να προχωρήσουν μέσα από καλά σχεδιασμένα μονοπάτια εξειδίκευσης.
Οι εργοδότες μπορούν επίσης να κοιτάξουν ανάντη σε ακαδημαϊκά και επαγγελματικά ιδρύματα για να αναπτύξουν καινοτόμες συνεργασίες σχεδιασμένες να αποκτήσουν προσόντα προσαρμοσμένα στις νέες πράσινες θέσεις εργασίας που πρέπει να δημιουργήσει ο κλάδος τους. Κοιτάζοντας μέσα, οι εταιρείες μπορούν επίσης να δημιουργήσουν προγράμματα ανταλλαγής και εναλλαγής μεταξύ παλαιού τύπου και νέων πράσινων επιχειρηματικών γραμμών για να δώσουν στους νέους υπαλλήλους την ευκαιρία να προωθήσουν τη σταδιοδρομία τους.
Στον ινδικό πολυεθνικό όμιλο ετερογενών δραστηριοτήτων Larsen & Toubro Limited (L&T), μια από τις πέντε κορυφαίες κατασκευαστικές εταιρείες στον κόσμο, η επιδίωξη ενός πιο πράσινου χαρτοφυλακίου συμβαδίζει με τη δημιουργία μιας δεξαμενής νέων ταλέντων. Σε όλη τη χώρα, οι οκτώ της εταιρείας Ινστιτούτα Εκπαίδευσης Κατασκευαστικών Δεξιοτήτων παρέχει δομημένη εκπαίδευση και πιστοποίηση για 75 διαφορετικούς ρόλους εργασίας, που κυμαίνονται από τεχνικό ηλιακής ενέργειας έως κατασκευή σκυροδέματος. Από το 1995, τα ινστιτούτα έχουν εκπαιδεύσει περισσότερους από 240.000 υπαλλήλους, πολλοί από τους οποίους ήταν προηγουμένως άνεργοι και νέοι της υπαίθρου.
Η δημιουργία θέσεων εργασίας ήταν πάντα ένας από τους σημαντικότερους τρόπους με τους οποίους οι εταιρείες είχαν θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία. Αλλά η επίτευξη της μετάβασης σε μια βιώσιμη οικονομία απαιτεί περισσότερα από τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Με το να είναι στοχαστικές και συνειδητές σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο τοποθετούν τις πράσινες θέσεις εργασίας και να είναι σαφείς σχετικά με τις ευκαιρίες κατάρτισης για τους υπαλλήλους που τις καλύπτουν, οι εταιρείες σε όλους τους τομείς μπορούν όχι μόνο να εξασφαλίσουν μια ηγετική θέση στην αγορά για τον εαυτό τους αλλά και να επιταχύνουν την άφιξη της πράσινης οικονομίας.